Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Ученик и пенсионерка с безплатни карти след водосвета на новите тролейбуси в Стара Загора

Ученик и пенсионерка с безплатни карти след водосвета на новите тролейбуси в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


Пенсионерката Танка Сталева от Стара Загора ще пътува един месец безплатно по всички тролейбусни линии на градския транспорт. Тя получи своята карта от ресорния зам.-кмет Йордан Николов, след тържествения водосвет на новите 14 тролейбуса, които градът получи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт". Николов обеща и безплатна карта за тролейбусния градски транспорт на възпитаника на Спортното училище „Т. Каблешков" в Стара Загора Стилиян Борисов, който заедно с Георги Недялков от Професионалната гимназия по транспорт в столицата, изработи точен макет на новите возила.
„Това е един от най-хубавите моменти в мандата на кмета Живко Тодоров, защото осъществихме мечтата на много старозагорци - вече сме с изцяло нови тролейбуси. Статистиката показва, че откакто пристигат новите тролейбуси, те са предпочитани за движение в градската среда. Щастливи сме, защото приказката продължава - до края на ноември ще дойдат и новите автобуси, което означава, че старозагорци ще посрещнат новата 2016 година с изцяло обновен градски транспорт, каза още зам.-кметът.
Новите тролеи са зелено-бели, с нисък под, климатизирани, с гласова и светлинна сигнализация, с информационна система, осведомяваща пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н. Водосветът на обръщалото в кв. „Железник" извърши отец Иван Катранджиев.
„Това е нещо уникално дори в рамките на ЕС – да участваме в цялостното обновление на транспорта на един град. Горди сме да бъдем част от този проект. От днес се чувствам гражданин на Стара Загора" – заяви след освещаването Владислав Слик – търговски директор на „Соларис бъс&коуч", производители на тролейбусите, избрани след проведена обществена поръчка.
В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа (ВКМ). Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна система (телематика).
По проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", в транспортната схема на града миналата година се включиха 8 нови тролейбуса, с което паркът беше изцяло обновен. В градските линии ще се включват през зимата и придобитите с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея, които нямат охлаждане за лятото. В 4-те градски линии на Стара загора ежедневно се движат 17 тролейбусни коли.


07.09.2015 г.