Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини В Стара Загора представиха книга, опровергаваща митове за Левски и семейството му

В Стара Загора представиха книга, опровергаваща митове за Левски и семейството му

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола" беше представена снощи в Стара Загора от карловеца Стефан Караиванов, който носи гените на Левски. Той е правнук на Васил Караиванов, а дядо му Петър Караиванов, е негов син.
Това е безценна книга за Апостола, написан от близък нему човек, свидетел на революционната му дейност, по спомени от първа ръка, отбеляза Стефан Караиванов, който е финансирал второто поред издание. Интересът към нея е голям и първият тираж от 1987 г. моментално е бил изчерпан. Материалите в книгата са изключително ценни поради факта, че са предоставени от един от най-близките съратници на Левски - Васил Караиванов, по чиито свидетелства е възстановена родната къща на Дякона.
По думите на авторитетни изследователи на делото на Апостола, тази книга е базисна като най-достоверен исторически източник. Авторът Петър Караиванов посвещава живота и времето си в събиране на факти и документи за Левски и неговата дейност. Изследванията му са написани стегнато и логично. Те опровергават някои от разпространените от жълтата преса напоследък митове за съдбата на родителите на Левски, както и за личния му живот, изтъкна Караиванов. Пред аудиторията в залата на Регионална библиотека „З. Княжески" той беше представен от общинския съветник Гергана Микова. Сред присъстващите бе и зам.-кметът Иванка Сотирова.

23.02.2016 г.