Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини В Стара Загора създадоха Балканска оперна мрежа

В Стара Загора създадоха Балканска оперна мрежа

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


В рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора 13 представители на оперни театри, неправителствени организации, културни оператори и образователни институции подписаха Меморандум за създаване на Балканска оперна мрежа. Целта е да се създадат условия за регулярно и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство.
Меморандумът предвижда по-добра взаимна информираност, подпомагане на художествено-творческата дейност и партньорство в промотирането ѝ помежду си и в други страни. Инициативата е фокусирана в по-доброто взаимно опознаване, популяризиране на общото историческо минало и културни традиции, както и размяна на постановки – декори, костюми и постановъчни екипи, реализация на копродукции и др. Опери от страната и чужбина са заявили желание за участие и присъединяване към Балканската оперна мрежа.
Двуднвеният форум, организиран от Община Стара Загора и Държавната опера в града, бе съпътстван от творческа среща на директори и представители на оперни театри от България и Балканите. Гостите бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова и директора на операта Огнян Драганов. Д-р Емилия Жунич направи презентация на тема „Музикално-сценичните изкуства в Балканския регион – традиции, постижения и перспективи", а възможностите за финансиране, които предлага Програма „Творческа Европа", бяха представени от Весела Кондакова от „Творческа Европа" - България. На срещата присъстваха Елиянка Михайлова и Ина Божидарова от Министерството на културата. Участницитеобсъдиха различните аспекти на сътрудничество.
През втория ден бяха дискутирани конкретни аспекти на авторските права на постановъчните екипи, системата за обмяна на информация и управление на мрежата, които бяха обобщени в меморандум за сътрудничество.
Сред гостите на събитието, които посетиха вечерта премиерата на спектакъла на „Лучия ди Ламермур" в Старозагорската опера, бе видният импресарио Адриан Холендер от Виена.

 DSC2528  DSC2520  DSC2598

07.12.2015 г.