Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Живко Тодоров: Очаквам стабилна и успешна 2015-та година

Живко Тодоров: Очаквам стабилна и успешна 2015-та година

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейлВодещ: Пътят Стара Загора – Казанлък вече е отворен за движение. Има заледени участъци, но те са обработени и не представляват проблем. Каква е картината на пътната обстановка в Стара Загора – с този въпрос започваме разговора ни с кмета на града Живко Тодоров. Но едно е сигурно - че няма да се ограничим само с пътната обстановка. Подготвили сме доста въпроси. Добър ден, господин кмете. За много години, много късмет.
Живко Тодоров: Добър ден, за много години на вас и на вашите слушатели. Да са живи и здрави и нека да е успешна годината.
Водещ: И така, започваме с пътната обстановка. Каква е картината с пътищата във вашия град?
Живко Тодоров: В община Стара Загора няма никакви проблеми, пътищата са проходими. Що се отнася до местата, където общината трябва да третира и да вземе отношение и мерки, пътят, който се визира във вашата новина – Стара Загора-Казанлък, той е част от републиканската пътна мрежа. Знам, че там е имало проблем в ранните часове, но към момента тези проблеми са решени и смятам, че и държавата в този смисъл си е свършила работата. Така че общо-взето пътната обстановка е нормална, проходими са всички участъци. Действително, въпреки заледяванията, които са се получили, е реагирано навреме, и всичко е нормално в момента.
Водещ: И понеже правим тази среща съвсем в началото на новата 2015 г., какви са очакванията ви от нея? Още повече, че тя ще бъде белязана и с новите местни избори.
Живко Тодоров: Очакванията ми са за по-успешна година. Надявам се да има стабилност в държавата, европейските средства да слязат при хората, за да може да се усети ефекта от това. Защото влизането на европейските средства при хората означава нови работни места, означава подобрена градска среда, означава по-добра икономическа обстановка в страната, което в известен смисъл ще помогне на всички хора да се чувстват малко по-добре. Но най-вече – да има стабилност в държавата, защото нестабилността, клатенето на държавата и постоянната смяна на правителства, което наблюдавахме през изминалата 2014-та година, в която се смениха няколко кабинета – това нанесе много проблеми и за бизнеса, и за общините, и за хората.
Водещ: Г-н Тодоров, когато говорим за европейски средства и оперативни програми, кои са проектите, които са в процес на изпълнение във вашата община?
Живко Тодоров: В момента изпълняваме много проекти. Най-важният от тях е за регионална система за управление на отпадъците. Засегнати са 12 общини, които всъщност ще изхвърлят своите отпадъци там. Тази система ще бъде готова до края на 2015-та година. В момента се работи много активно по изграждането на това депо. Приключихме водния цикъл в Стара Загора успешно. Това, което в момента изпълняваме, е транспортен проект – доставка на нови тролейбуси, смяна на контактна мрежа, нови спирки, велоалеи, както и токоизправителни станции и въздушно-контактна мрежа. Един много мащабен проект за 30 милиона, който ще подобри изцяло транспортните услуги в града. Също така в момента правим Международен младежки център в бивше старо кино, което е занемарено от доста години в Стара Загора – сега ще бъде направено и приведено в много по-добър вид. Очакваме проекти за междублокови пространства за около 6 милиона да бъдат финансирани с остатъка от парите по Оперативна програма „Регионално развитие". И разбира се, пожелаваме си да останат средства и за закупуване на нови автобуси, които ние сме поискали като свободен ресурс, ако остане от Оперативна програма „Регионално развитие" – в момента подготвяме процедурите. Така че това са най-мащабните проекти, които в момента са в ход и се надявам да реализираме. Отделно по Националния доверителен екофонд имаме ремонт на две училища и детска градина, които очакваме да направим през тази година. Така че европейските средства са много от полза за общините и особено в тези големи инфраструктурни проекти, които е абсурд да си мислим, че някоя по-малка община може да реализира със собствени усилия.
Водещ: А разработвате ли вече проекти за новия програмен период до 2020-та година?
Живко Тодоров: Да, имаме разработени нови проекти. Още в този програмен период успяхме да направим интегриран план за градско възстановяване и развитие. На база на него си спечелихме и проектиране за 1,5 милиона, като в тези проекти се включва абсолютно всичко – градска среда, саниране, включват се също така и улици, и тротоари – т.е. абсолютно цялата налична инфраструктура в Стара Загора, културна инфраструктура, социална инфраструктура. И това, което ние очакваме, е отваряне на мерките, за да можем да подаваме самите готови проекти. Много е важно санирането, което беше обявено като национална програма на правителството за общините, защото ние ще играем важна роля в този процес. И в момента се подготвяме, за да може при отварянето на националната програма веднага да подадем проекти и да може хората да си оправят панелките, да си санират жилищата, да пестят от разходи и да изглеждат градовете по-добре.
Водещ: Има ли към този проект интерес в Стара Загора?
Живко Тодоров: Огромен интерес. Хората са ентусиазирани, защото представете си колко хора имат проблеми – това са милиони, които живеят в панелни жилища в България, които плащат огромни разходи за електроенергия, за отопление като цяло и които са с притеснението, че след няколко години ще трябва да напуснат жилищата си, защото те на практика няма да могат да се използват, защото имат определен експлоатационен период. В момента в голяма част от панелките има огромни фуги между стените, между самите панели и това създава огромен проблем. Санирането на парче не беше въобще никакво решение, така че тази национална програма на правителството е може би най-успешният ход, който правителството е взимало от доста години насам, защото едновременно пести и от друга страна помага на хората директно да влязат пари при тях, и на фирмите, и на бизнеса също.
Водещ: И в крайна сметка ще направи още по-красиви нашите градове и в частния случай и Стара Загора.
Живко Тодоров:Точно така, да.
Водещ: Как започна вашата нова година? Това първи работен ден ли ви е?
Живко Тодоров: При един кмет всеки ден е работен.
Водещ: Няма празници?
Живко Тодоров: Всеки ден кметът мисли за различните проблеми. Разбира се, че празниците са хубав повод човек да отпочине поне няколко дни, но гледаме към работата, към това, което трябва да се свърши тази година, и аз вярвам и съм с усещането, че ще бъде по-положителна, отколкото 2014 г. И нека да си го пожелаем да е така.
Водещ: Гледате ли към новите местни избори?
Живко Тодоров: На първо място са въпросите и проблемите за решаване, изпълняването на програмата, която сме подготвили, и в последствие – зависи от хората, от тяхното мнение, ако те са с усещането, че нещата се случват в правилната посока и градът ни се развива напред, тогава това е добър повод да продължим заедно.

Радио Фокус

Цоня Събчева 
05.01.2015г.