Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът Живко Тодоров дарява патриотични книги по повод Деня на народните будители

Кметът Живко Тодоров дарява патриотични книги по повод Деня на народните будители

Във връзка с Деня на будителите – 1 ноември, кметът на Стара Загора Живко Тодоров прави дарение от 250 книги на читалища, библиотеки и училища в общината. Те ще получат 50 екземпляра от поредицата „Българските бойни знамена. За честта и 0славата на България" и по 100 книги „Бойните маршове на честта и славата на България"- кратък и разширен вариант.

Автори на  „Българските бойни знамена. За честта и славата на България” са Агенция „Фокус“, Екип на Националния военноисторически музей, д-р Даниела Цанкова – Ганчева и д-р Соня Пенкова от Националния военноисторически музей (НВИМ) В книгата са събрани около 200 български бойни знамена - на полкове, дивизии, на въстания и комитски чети, знамена на опълченци и на бунтовници. Знамена, преминали през пожари и клади, разкъсвани и спасявани, знамена напоявани с кръвта българска.
В книгата „Бойните маршове на честта и славата на България", издание на Агенция и Радио „Фокус", и диска към нея са събрани историята и оригиналните текстове на 17 бойни маршове, превърнали се в символ на борбите на българския народ за национално освобождение и обединение. Изпълненията на маршовете, включени в диска, са изпълнени от Академичен мъжки хор „Гусла".
Този жест преди най-българския празник – Деня на народните будители, е израз на желанието на кмета Живко Тодоров да предаде чрез книгите и тяхното съдържание българския дух и национално самочувствие в навечерието на празника, както и да стигнат до по-голям кръг от хора.

  

31.10.2014 г.