Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът Живко Тодоров поздрави читалищните дейци за Деня на будителите

Кметът Живко Тодоров поздрави читалищните дейци за Деня на будителите


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изпрати поздравителни адреси до всички читалища на територията на общината по повод Деня на будителите - 1 ноември. В тях градоначалникът честити на читалищните дейци най-светлия и най-български празник „на духа, на родолюбието, на волята, който носи в себе си светлината на знанието и силата на мъдростта". По-нататък в обръщението си кметът ги нарича „съвременни будители" и „онези, които споделяте отговорността за духовното израстване на младите, онези, които ще им предадете частица от огъня и дързостта на предците ни, по чиито път те смело да продължат напред".
В Община Стара Загора има регистрирани 61 читалища, 50 от които са в селата. През настоящата година сградите на четири от тях бяха ремонтирани със средства от бюджета - НЧ „Просвета – 1930" с.Плоска могила, НЧ „Светлина – 1919" с.Лозен, НЧ „Пробуда – 1927" с.Горно Ботево и НЧ „Климент Охридски – 1930" с.Могила. Общата стойност на ремонтите бе близо 50 000 лева. В момента тече усилен ремонт в НЧ „Свети Климент Охридски 1858" Стара Загора по проект „Красива България".
През 2014 година читалищата бяха организатори и инициатори на редица интересни и атрактивни празници, финансирани от общината – Фестивалът на маскарадните игри, Детско-юношеския празник „Изворът да не пресъхва-Цветница", Националният Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия в Пряпорец и др.

28.10.2014 г.