Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Архив новини Община Стара Загора участва в конкурса Mayors Challenge

Община Стара Загора участва в конкурса Mayors Challenge

Община Стара Загора представи своята кандидатура за участие в конкурса Предизвикателство за кметове, организирано от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. По покана на кмета Живко Тодоров още в началото на октомври предимно млади хора от града, някои от тях току-що завършили, представители на различни професионални съсловия, оформят група от близо 20 души. Всяка седмица съвместно обсъждат различни идеи, доколко отговарят на критериите на конкурса и дали са полезни за жителите на града.
Разработена е идея е за Борд за предприемачество и иновации, чрез който да бъдат подпомагани младите и образовани хора да създават свой бизнес. Тя е насочена към създаване на подходяща социално-икономическа среда за възпитаниците на престижни университети у нас и в чужбина, да реализират своя потенциал в родния си град. Идейният проект предвижда Бордът да бъде създаден като неправителствена организация, към която да бъдат привлечени още местната власт, бизнеса, Търговско-промишлената палата, Агенцията за регионално икономическо развитие и Института за космически изследвания и технологии. Реализацията включва и възстановяването на Лабораторията по астрономия, космическа физика и астрофизика, както и производството на лиофилизирани храни за космонавти. Конкретната цел е в рамките на 4 години да бъдат стартирани поне 50 нови бизнеса, свързани с лабораторията.
Стара Загора , шестият по големина град и втори по БВП на глава от населението, не е подминат от една генерална тенденция у нас. От 30 000 млади хора, които са заминали да учат в чужбина през последните 5 години, само 3 000 са се завърнали да работят тук, според статистиката на Министерството на образованието. Много красноречив е примерът с младите астрономи. Градът, чрез местния филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН, е подготвил над 120 студенти от България. През годините те са спечелили 15 златни, 32 сребърни и 34 бронзови медала от участия в международни олимпиади по космическа физика и астрофизика. Всички те работят в чужбина сега, включително в НАСА.
Община Стара Загора работи по европроекти за над 200 млн.лв., които са приключени или в процес на реализация. Немалко средства се отделят и от капиталовата програма за подобряване на инфраструктурата , междублоковите пространства, изграждането на детски и спортни площадки. Затова решихме да се насочим към проблемите на младите хора и да създадем предпоставки да ги върнем обратно в родния град, коментира кметът Живко Тодоров.
Община Стара Загора вече работи по другата представена основна идея –създаването на електронна платформа за комуникация между гражданите и институциите. Сдружението с нестопанска цел „Моята еОбщина" е създател на интернет-платформа за онлайн връзка между администрацията и гражданите, която се радва на голям интерес. В рамките на три месеца, тя е посещавана повече от 10 000 пъти от 5033 отделни посетители, от почти всяка държава в света,като най-голям процент след България, са посещенията от Германия, САЩ и Англия.
Bloomberg Philanthropies обяви, че 155 града от цяла Европа са изпратили идеи за конкурса Mayors Challenge 2013 – 2014. Конкурсът цели да вдъхнови европейските градове да предложат иновативни идеи, които разрешават важни предизвикателства и подобряват живота в града и които след това могат да се приложат и в други градове.
70% от градовете са представили идеи, свързани с важни социални или икономически предизвикателства, включително безработица, енергийна ефективност, затлъстяване и застаряване. Останалите 30% от инициативите на градовете са фокусирани върху подобряването на цялостната ефективност и работоспособност на управлението.
Създаден въз основа на успешен встъпителен конкурс в САЩ, Mayors Challenge ще връчи 5 милиона евро на победителя и по 1 милион евро на още четири града, които изпратят най-креативните и приложими идеи.
21.02.2014 г.