Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Архив прояви Световноизвестен саксофонист и старозагорски пианист изкушават с музика на джаз форума в Стара Загора

Световноизвестен саксофонист и старозагорски пианист изкушават с музика на джаз форума в Стара Загора

Attention: open in a new window. PDFprintemail


Втората фестивална вечер на четвъртото издание на „Джаз форум Стара Загора" – 12 юни, предлага музикално изкушение за всички ценители. На сцената на Античния форум „Августа Траяна" се качват световноизвестният саксофонист Джери Бергонци и старозагорският пианист Пламен Карадонев. Карадонев е сред малцината български джазмени с изключително успешна кариера в САЩ. Сътрудничеството му с Джери Бергонци започва преди няколко години, когато заедно с Елена Колева го канят като гост изпълнител в съвместния им нов албум "Отвъд Надеждата", издаден през 2014 г.
На фестивала ще бъдат представени авторски пиеси и аранжименти на Карадонев на класически теми от композоторите Пол Хиндемит - тема от операта „Матис Художника", и песен на П.И. Чайковски, аранжирана като джаз балада. Програмата им включва още оригинални аранжименти и авторски композиции на Джери Бергонци. Гостите на музикалния фест ще чуят още Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Елена Колева.
Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев и солистите Росен Захариев, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев ще свирят по оригиналните ноти на Майлс Дейвис. Вариантът на Гершуиновата опера е изсвирен по този новаторски начин от Майлс Дейвис през 1958 г. и по-късно става един от знаковите албуми на джаза въобще.
„Специално издирихме нотите от албума на Майлс Дейвис " – не скри вълнението си диригентът на радио бенда Антони Дончев. По думите му това е един знаменателен проект, защото вариантът на Гил Еванс не се изпълнява често.
Изборът на този репертоар не е случаен. Биг бендът на БНР под ръководството на маестро Дончев обогатява и надгражда половинвековната си история, успешно представяйки както традициите, така и най-новите тенденции в развитието на световния джаз. Идеята тримата най-добри съвременни тромпетисти на България да солират партиите на Майлс Дейвис също е знак за творческо и изпълнителско самочувствие.
С уникално изпълнение на операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин по автентичния аранжимент Гил Еванс ще приключи вторият фестивален ден.
„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет", с подкрепата на фондация „Америка за България" и „Контур Глобал". Всички събития са безплатни за публиката.

Новини и информация за предстоящите събития търсете на официалния сайт на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/ и официалната Фейсбук страница https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

12. 06. 2015 г.