Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало City Hall of Stara Zagora Кметски наместници

Ново Село

Attention: open in a new window. PDFprintemail


КМЕТСКИ НАМЕСТНИК


Кметски наместник  МИХАЛ АТАНАСОВ МИХАЛЕВ

 Роден на 17.02.1949 г. в с. Ново село
 Образование: Завършил СПТУ „Н. Й. Вапцаров" гр. Стара Загора
 Трудовият си път съм преминал 36 години в ДЗУ гр. Стара Загора като началник-смяна, началник-цех.

 Адрес п.к. 6062 с. Ново село
 Телефон (041112) 2260;2264; 

   

ИСТОРИЯ


Землището на Ново село е населявано в дълбока древност. По левия бряг на долината, в полите на Орлукая, Кузалан, Габрака минавал тракийски, а после и римски път, свързващ Казанлък (Севтополис) със Стара Загора (Берое).

В местността Еректарла при изкопни работи е открит глинен водопровод. Още по-на север от селото има три могилки. В местността „Братоевия трап", през 1940 - 1941 г. са разкрити запазени керамични съдове, метални предмети, следи от огнища. От всички находки е запазена само каменна тежест за вретено.

На връх Голям Мечит има останки от кале (стражева кула) вероятно от Втората българска държава. Край селото се намира „едно от петте текета в България". Сградата е опожарена. Запазен е северният каменен зид. Обозначено е мястото на погребението на светеца.

В селото могат да се видят двете най-стари къщи (около 150-годишни) – на дядо Ваклин и на дядо Иван Желязков. Интерес представлява къщата на Иван Томата (сега с нов собственик). Фасадата е украсена с рисунки – петел, ваза с цветя и мечка. Къщата е строена през 1928 г. Рисунките са и досега със запазена яркост на багрите.

Западно от селото е паметния знак за загиналия на 31.03.1953 г. при авиокатастрофа кап. Георги Ст. Бояджиев. Мястото на катастрофата е под връх Башчалъка. Залесено е с бор.

Най-ранният известен източник на сведения е „Видрицата" на поп Минчо Кънчев. Знаменитият сподвижник на В. Левски посещава 2 пъти селото – през 1870 и 1871 година. Бележката при „втората ревизия" гласи „Янакларе – Кюмюрджии; 30 къщи, наши нови 5 души" (стр. 252).
Новоселци участват и двете световни войни. В Първата световна война загиват 4 души. Във Втората участват 28 души, убит е 1.

1

3

8


КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ


Училище в селото е открито вероятно след Освобождението. Читалището и потребителната кооперация са създадени през 1928 г. По инициатива на учителя Петър Пашовски.

Околностите на Ново село са много красиви.
Върховете Орлукая и Кузалан са обрасли с люляк. Напролет той цъфти с бели, розови и сини цветове.
Интерес представляват за туристите Стената под връх Орлукая, двете каменни „кули" в Усойната, пещерите – една в Стената, другата на вр. Кузалан, скалните грамади по хребета на Габрака.

В землището на с. Ново село се срещат над 100 лековити растения и храсти. Пролет и есен могат да се наберат гъби.
Гората е пълна с иглика, теменужки и синчец през пролетта и с циклами (бутурчета) през есента.
Могат да се намерят и някои редки растения: прекрасният петров кръст, росен, жълт напръстник, съсънка (писано коте) и пет вида орхидеи.
Дивите животни са малко - костенурки, таралежи, язовци, катерички, лисици. Най-многобройни са чакалите. Може да се видят местата където диви свине ровят и търсят храна. При късмет може да се види и сърничка! Или заек!

6

5