Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало City Hall of Stara Zagora Кметски наместници

Пъстрово

Attention: open in a new window. PDFprintemail

 

КМЕТСКИ НАМЕСТНИК


Веселин Велев   Веселин Стоянов Велев

 

 Адрес п.к. 6233 с. Пъстрово
 Телефон (041116) 220; 

СЕЛО ПЪСТРОВО

Разстояние от столицата: 235 км
Разстояние от Стара Загора: 31 км
Надморско равнище: 395 м
Климат: умерено континентален
Почва: песъчливи, канелено горски
Площ на селото: около 1 кв. км


ИСТОРИЯ


Старото име на Пъстрово е Алаген. Поради опожаряване и гонения през турското робство, селото се премества на сегашното си местоположение от североизток. До 1959 год. с. Пъстрово е било с население 1800 души. След този период настъпва масова миграция към градовете Стара Загора, Казанлък и Чирпан, където хората намират работа в Оръжейните заводи, строителството и др., за да остане днес до 60-70 души.

Поминъкът на населението преди и след 9-ти септември 1944 год. е производство на розово и лавандулово масло. Сега Пъстрово има 16 500 дка земеделска земя, засадена на времето с розови и лавандулови растения, което е причина тук да се построи голяма розоварна. В момента в Пъстрово има засадени 30 дка с розови и около 60 дка с лавандулови насаждения.
Населението е със средна възраст 70 – 75 години. Няма земеделска кооперация. Земята не се обработва. 

Pustrovo 3

Pustrovo 12


КУЛТУРА


Културният живот преди 1999 год. е почти замрял. През есента на 1999 година Веселин Велев изработва каменна икона на Св. Богородица и заедно с Господин Тодоров Райков и не без помоща на местното население изграждат параклис „Св. Богородица" в местността „Манастирчето". От тогава досега на 28 август на този параклис се дава курбан за здраве и благополучие на населението на селото. Тази дата се превърна в Празник на селото.
От месец март 2009 год. в селото действа и пенсионерски клуб.
Pustrovo 14

БИЗНЕС


Поминъкът на населението е производство на розово и лавандулово масло. Сега Пъстрово има 16 500 дка земеделска земя, засадена на времето с розови и лавандулови растения, което е причина тук да се построи голяма розоварна. РПК Стара Загора има добре зареден смесен магазин, който задоволява нуждите на местното население.

ИНИЦИАТИВИ

Поради зачестилите кражби през м. декември 2008 год., със спонсорството на по-заможни виладжии и бизнесмени се организира ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ НА СЕЛОТО.
В момента набираме средсва от местното население и всички, които възможност да помогнат за възстановяване на откраднатата камбана от местната църква.

Pustrovo 2