Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало City Hall of Stara Zagora Кметски наместници

Пряпорец

Attention: open in a new window. PDFprintemail

 

КМЕТСКИ НАМЕСТНИК


Кметски наместник  ДИМИТЪР ПЕТКОВ ПЕЕВ

 Роден е на 29.10.1955 г. Средно–специално образование завършва в техникума по механотехника „Н.Й.Вапцаров" в Стара Загора. Работил е в ИП "Хранмашкомплект" в Стара Загора.

 Адрес п.к. 6062 с. Пряпорец
 Телефон (041113) 260; 

СЕЛО ПРЯПОРЕЦ

Разстояние от столицата - 220 км
Разстояние от Стара Загора - 12 км
Надморско равнище - 480 м
Климат - планински
Почва - VII-VIII категория
Площ на селото - 370 дка


ИСТОРИЯ


В околността на селото има следи от живот на племена от 6-8 хил. години. Затова сочат доказаните от археолози медни рудници в местността "Мечи кладецец". В селото са намерени исторически паметници - основи на жилища, глинени съдове, медни и бронзови монети от V в. Пр.н.е., а също и сребърни тетрадрахми от времето на Александър Велики. В началото на VIII в. Хан Тервел включва тези земи в рамките на образуваната вече Българска държава. През XII в. населението участва във въстанието на Асен и Петър. Началото на турското робство започва от 1364 г.

До 08.06.1446 г. селото се е наричало Раяновци. От тази дата със султански указ е дадено на Баракси на Шарин от Дамаск. Новото име е Бараклари и е превърнато в турски чифлик с 12 семейства. Населението е потурчено.

Има данни за участие в Старозагорското въстание през 1875 г. Димчо Стаев извежда група въстаници в Ст. Загора. След неуспеха на въстанието те са избити и заровени в м. "Домуз дере" в землището на село.

За начало на новата история на с. Пряпорец се приема Съединението на България през 1885 г. Жителите са изселени в Анадола, а които успяват да се укрият и новите заселници от съседните села създават съвременното с. Пряпорец - указ 462/21.12.1906 г.
През 1920 г. се създава кредитна кооперация „Подем" с 1762 дка. 

Prjaporez  asfjf 

Prjaporez  asdh


КУЛТУРА


Основаването на училището е през 1887 г. На 28.09.1925 г. е открито ново двуетажно училище, отговарящо на нуждите на нарасналото население, което е около 380 човека.
През 1927 г. е създадено и народно читалище „Хр. Ботев", чийто устав е утвърден на 23.01.1928 г. Читалището функционира и до днес, с уредена база, библиотека, етнографска сбирка.

Традиционният празник на селото е на 6 септември. Отбелязват се и се честват още редица национални празници, провеждат се и съвместни сбирки с активисти от пенсионрския клуб в съседното село Борилово. 

Prjaporez  ddd

Prjaporez  ddddf

Prjaporez  qkj 


БИЗНЕС


В Пряпорец има фирма за продажба и сервиз на селскостопанска техника, както и за проектиране на голф игрище с 4 хотела и 40 индивидуални къщи. Развито е животновъдството. Земеделски производител обработва 120 дка малинови насаждения. 

На разклона на пътя Старозагорски минерални бани - с. Пряпорец се намира семеен хотел-ресторант "Кончето".

По пътя за село Пряпорец /в дясно на 15 км/ в гората е разположена почивна база Пряпорец, стопанисвана от холдинг "Загора". Базата разполага с добре обзаведени бунгала, рестотант, плувен басейн. Удобна за групови посещения.


ИНИЦИАТИВИ
Населението на Пряпорец е петимно за църковен храм. Разполагат с парцел от 2,3 дка за изграждане на църквата. Предстои създаване на църковно настоятелство и набиране на средства за строеж.
В община Стара Загора е предложен проект от Пряпорец за възстановяване на туристически маршрут – т.нар. „Екопътека", от Стара Загора през Пряпорец до Старозагорските бани, параклиса „ Рождество Богородично". Чака се финансиране.

Prjaporez  sgas

Prjaporez  aaaa

Prjaporez  asfaf