Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Culture Културни институти Държавна опера Стара Загора

Държавна опера Стара Загора

Attention: open in a new window. PDFprintemail

                                                                            
Държавна опера Стара Загора

Адрес Стара Загора
бул."Митрополит Методи Кусев"
№ 30

Централа (042) 641 015

Електронна поща
 
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Интернет страница
www.operasz.bg 
 


 

Билетен център

Адрес бул."Митрополит Методи Кусев" № 30 (южния вход на операта)
Телефони (042) 622 431; 0885 509 829; 
Електронна поща  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Работно време понеделник - петък 10:30 - 19:00 ч.
 

Билетна каса

Адрес Туристически информационен център, бул."Руски" № 27 
Телефони (042) 622 283; 0886 899 061;
Работно време понеделник - петък 10:00 – 13:30 ч. и 15:00 – 18:00 ч.

Стара Загора е град със стари музикални традиции, които датират от средата на 19 век. След Освобождението през 1897 година в града се създава музикалното дружество “Кавал”, чиито мъжки, женски и смесен хор, солисти и инструменталисти-любители представят откъси от опери. Първото оперно представление е на операта “Гергана” от Маестро Атанасов през 1925 година, с което се поставя началото на Старозагорската опера.

Важен момент в историята на  Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до момента частично е подпомагала дейността й, изцяло поема нейната издръжка. В новите условия на обезпеченост и на увеличен състав операта поставя по-мащабни заглавия от европейската и славянската класика.През 1971 година оперния театър започва да изнася спектаклите си в нова модерна сграда.

През 1991 година пожар изпепелява сградата на операта, което не прекъсва представленията на оперната трупа. Сградата на “Стария театър” е реставрирана и обновена през 1997 година.

Днес Старозагорската държавна опера е театър с обширен репертоар, в който се играят оперни, оперетни, балетни и детски спектакли. Ежегодно се осъществяват четири премиери, поддържа се репертоар от 15 заглавия и средно на година се изнасят 100 спектакъла, които се гледат от над 40 000 хиляди зрители. Радва се и на международно признание, като гостува на сцените на Полша, Русия, Румъния, Гърция, Кипър, Австрия, Германия и Италия.От 1971 година е домакин на фестивала на оперното и балетно изкуство, който се провежда всяка година в началото на месец май. В него участват български оперни театри, балет и богата концертна програма.

Със Старозагорската опера са свързани имената на Христина Морфова, Георги Баталов, Тодор Мазаров, Тоско Илиев, Милкана Николова, Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Весела Кацарова, Николай Стоилов.