Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Culture Културни институти Драматичен театър "Гео Милев"

Драматичен театър "Гео Милев"

Attention: open in a new window. PDFprintemail


Драматичен театър Гео Милев

Адрес Стара Загора
бул."Митрополит Методи Кусев" № 28

Факс (042) 622 267

Електронна поща
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

Интернет страница
www.dtgeomilev.com 

 

 
 
 
Билетен център
Адрес бул."Митрополит Методи Кусев" № 28
Работно време преди спектакъл: 18:00 ч. - 19:00 ч.
 
Билетна каса
Адрес Туристически информационен център, бул."Руски" № 27 
Телефони (042) 622 283; 0886 899 061;
Работно време понеделник - петък 10:00 – 13:30 ч. и 15:00 – 18:00 ч.

С помощта на даскал Петър Иванов и оркестъра на Кольо Ганчев през 1870 година се поставят първите представления на “Многострадална Геновева” с участието на Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братанов, но самото рождение на театъра е на 18 април 1870 година с пиесата “Малакова” на Петко Рачев Славейков. На 25 декември 1883 година се играе пиесата “Иванко” от любителска трупа.

Представлението продължава 4 часа. На следващия ден се играе отново и на него присъства Иван Вазов, който дава ласкави отзиви за постановката и за играта на актьорите. До края на учебната година са поставени още три пиеси - “Светослав и Невенка”, “Скъперникът” и “Сганарел”.

През 1900 година в Стара Загора е основано културно-просветното дружество “Театър” като продължение на Ученолюбивото дружество от 1883 година. Председател е Петко Икономов. През 1904 година се създава работническа театрална трупа, която по-късно прераства в работнически театър “Борба”

Идеята за построяването на театрален салон възниква още през 1897 година. За представленията на местни и чужди театрални трупи, концертите на музикалното дружество и училищните утра се ползва салонът на мъжката гимназия “Иван Вазов”. Театралната сграда е построена с дарения и заем през 1914 година и се превръща в най-голямото културно и обществено средище на Стара Загора.

Театърът е професионален от 1919 година. Той открива своя сезон с “Пленникът от Трикери”. През 1954 година Драматичният театър става държавен. По статут в момента е репертоарен театър на смесено финансиране - 50% държавно и 50% общинско. Своите сегашни постановки театърът реализира чрез продажбата на билети за спектакли и спонсорство от съграждани и фирми.

В своята над 80-годишна история ДТ “Гео Милев” с успех е участвал в множество театрални форуми и фестивали в нашата страна и в чужбина. Той е носител на орден “Кирил и Методий” I степен.