Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Culture Музеи и галерии Регионален исторически музей Стара Загора

Регионален исторически музей Стара Загора

Attention: open in a new window. PDFprintemail

 

Регионален исторически музей

 

Адрес Стара Загора, бул."Руски" № 42

Телефон/Факс (042) 600 299 - директор

Екскурзоводи (042) 919 214

Електронна поща
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

Интернет страница
www.museum.starazagora.net   

 
 
 
 
Работно време
Експозиция вторник - неделя 10:00 - 18:00 ч. 
Администрация понеделник - петък 09:00 - 17:30 ч.


Регионалният историческият музей в град Стара Загора е създаден на 28 май 1907 година като музей към археологическото дружество "Августа Траяна". Тогава е открита и първата музейна експозиция. През 1911 година са проведени и първите археологически разкопки. От 2000 година Историческият музей в Стара Загора получава статут на регионален музей с обхват на дейност териториите на Старозагорска и Хасковска област.
През 50-те години се изгражда структурата на музея. Обособени са 9 отдела. Създадени са реставраторско и консервационно ателие и специализирана библиотека за историческа и археологическа литература. Осъществяват се планови и спасителни археологически разкопки на обекти, които добиват световна известност - Азмашката селищна могила, тракийската вила рустика и могилният некропол в чашата на язовир Чаталка, халколитните медни рудници в местността Аибунар (Мечи кладенец), на територията на античния и средновековен град Августа Траяна - Верея, в района на комплекса "Марица-изток" и други.

В резултат на тези проучвания днес Регионалният исторически музей в Стара Загора притежава една от най-богатите праисторически колекции в света. Значителен интерес сред специалистите предизвикват сбирките от античен бронз, антично стъкло, както и колекцията от тракийски колесници. Нумизматичният фонд съхранява над 20 000 монети и притежава най-пълната сбирка от монети, сечени в Августа Траяна. Музейни специалисти извършват изследвания върху фолклора, обичаите и топонимията и изясняват въпроси, свързани с етнографските особености на Старозагорския регион. Специално внимание се отделя на историческите изследвания, свързани с националноосвободителните борби през Възраждането, както и на събитията по време на Руско-турската освободителна война. В музея се съхраняват уникални материали, които разкриват културно-историческото развитие на града и района от края на ХІХ и през ХХ век.

НОВАТА ЕКСПОЗИЦИЯ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Новата експозиция на РИМ - Стара Загора е открита на 3 март 2009 година. Разположена е в специално построена сграда с форма на пясъчен часовник - алюзия за непреходността на времето и музея като храм на историческата памет. Експозицията, представена на три експозиционни нива, с над 1700 артефакта, проследява историята от VI хил. пр. Хр. до възстановяването на опожарения през Руско-турската освободителна война град - 1879 г.

Регионален исторически музейВ основата на сградата са съхранени и адаптирани към музейната експозиция останките на главната улица (кардо максимус) на римския град Августа Траяна. В новата експозиция посетителите могат да видят уникални археологически експонати, представени в изложби по целия свят: шлем-маска, I век (Италия - 1989, Финландия - 2000, Белгия - 2002-2003, Германия - 2004, Япония - 2008-2009); сребърни и бронзови апликации за колесници, П-Ill век (Италия - 1989, Австрия - 2001, Германия - 1990 и 2004, бронзово котле с подвизите на Херакъл, I-II век (Канада - 1969, Италия - 1989-1990, Германия - 1990, Финландия - 2000, Австрия - 2001, Белгия - 2002-2003, Германия - 2004), сарматски меч със златни апликации, П-Ill век (Германия - 2005-2006); матрица с изображение на евангелска сцена Благовещение, XI век (Италия - 2000 и 2007) и мн. др. Вниманието на посетителите привличат и национално значими експонати: модел на храм от V хил. пр. Хр.; част от Берекетския некропол -единствения плосък некропол, проучен засега в България; колективна находка на монети от Тракийския Херсонес и най-богатата колекция с монети сечени в Августа Траяна; плочата "Лъвица с лъвче" - символ на Стара Загора; Старозагорският препис на Паисиевата история от 1837 г., знамето на Старозагорските въстаници от 1875 г. и т.н.

В източния двор на музея е оформен лапидариум с археологически останки от античен басейн и стилобат.

Обектът разполага с богат сувенирен щанд.