Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Новини Почина арх. Живка Кирчева, носител на Наградата Стара Загора

Почина арх. Живка Кирчева, носител на Наградата Стара Загора

Attention: open in a new window. PDFprintemail


Днес, в Стара Загора, на 81-годишна възраст почина ст. н. с. I ст. арх. Живка Кирчева, член на Камарата на архитектите в България (КАБ) - Регионална колегия Стара Загора.
Тя е автор на една от най-новите книги за архитектурата и архитектите на Стара Загора - „Стара Загора в архитектурни образи", за която бе удостоена с Наградата Стара Загора за 2006 г. Тя е посветена на историческото и архитектурното наследство на града. Търпеливото събирателско дело, професионалното представяне и оценка на историческите пластове, съхранените архитектурни творби и градителите на Стара Загора, правят труда на арх. Кирчева уникално явление в нашата литература. За първи път в един труд са представени архитектурната история на едно селище от праисторията до днешния ден, основните паметници от различните епохи и творците от изтеклия XX век. Във време, когато бързо и безвъзвратно изчезват и археологически, и архитектурни паметници от териториите на общините и на селищата, арх. Кирчева успява да запечата чрез текст, графични и фотообрази паметта за Стара Загора. Особено ценни са материалите за живота и творчеството на архитектите, съзидатели на облика на града след Освобождението.
Арх. Живка Кирчева е родена в гр. Стара Загора през 1933г, завършила е архитектура в София. Творческата си кариера започва в Проектантска организация Стара Загора, а след това работи в НИПИГА София. Ерудирана личност, проектант на много жилищни, обществени, производствени сгради и градоустройства, научноизследователска работа с експериментални проекти.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поднесе съболезнования на близките и роднините.

14.05.2015 г.