Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Новини Живко Тодоров: Мария извърши подвиг, ще бъдем до нея и ще ѝ помагаме

Живко Тодоров: Мария извърши подвиг, ще бъдем до нея и ще ѝ помагаме

Attention: open in a new window. PDFprintemail

„Знам, че Мария има много мечти и желания, а аз съм тук за да кажа, че ще бъдем до нея и до всички деца, които имат нужда от нас. Ще продължим да им помагаме." Това каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на срещата си с деветокласничката от Спортното училище Мария Стоилова, която спаси живота на водач от градския транспорт в областния град. От името на старозагорската общественост, общинската администрация и институциите, той благодари на момичето, което възхити цяла България и българите по света с доблестната си постъпка. По думите му, тя е показала, че е истински гражданини и заслужава нашите адмирации.
„Мария извърши истински подвиг и показа, че едно дете, макар и неголямо на години, но голямо като душа и сърце, може да извърши истински подвиг. И да бъде пример не само за подрастващите, но и за всички нас. Че трябва на първо място да бъдем хора и да даваме от себе си, защото тя даде най-важното - човешки живот на шофьора на автобуса, изпаднал в трудност", каза още кметът. Той сбъдна едно от желанията ѝ, да има лаптоп. Тя получи още благодарствена грамота, знака на Община Стара Загора и др.
Зам.-кметът Иванка Сотирова направи подарък и на приятелката на Мария Янка Петкова, която също съдействала за бързата реакция на момичето. Тя обяви, че има възможност до завършване на средното им образование момичетата да бъдат подготвени за кандидатстване във висши учебни заведения в чужбина, както и по английски език.
Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е открита дарителска сметка на името на Мария, а общински съветници ще внесат предложение в ОбС да ѝ бъде отпусната стипендия докато учи.
Карта за безплатно пътуване с всички автобуси и тролейбуси, докато живее в Стара Загора ученичката получи от управителя на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев. От дружеството ще внесат по сметката необходимата сума за шофьорски курс, който девойката може да изкара като навърши пълнолетие.
Притеснена от вниманието, Мария пожела единствено нейното училище да бъде по-близко до центъра на града. Тя сподели, че иска да стане помощник-треньор, затова трябва да продължи с упорити тренировки.
Според зам.-кмета Красимира Чахова, състезател по лека атлетика, точно спортът е помогнал на Мария да действа правилно в създалата се ситуация. Тя връчи на Мария дарение от Спортен клуб „Ракета", с. Богомилово, както и златния си медал от последната Балканиада за ветерани в Солун.
Желаещите да помогнат за образованието на Мария могат да даряват средства по банков път в:
УниКредит Булбанк
София – клон „Калоян" № 3
Получател: Фондация „Благотворител"
Основание: За Мария
IBAN: BG12 UNCR 7630 1076 5935 18
BIC: UNCRBGSF
Средствата от кампанията ще бъдат отпускани целево според образователните нужди на момичето от тристранна комисия с представители на Фондация „Благотворител", Спортно училище „Тодор Каблешков" и дом „Мария Терезия" в Стара Загора, където живее храброто момиче.


22.01.2016 г.