Република България ■ Община Стара Загора


Banner


Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner

Приют за животни

Banner


ОП Околна среда

Banner


BannerВие се намирате в: Начало Culture Традиционни празници и фестивали Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

Attention: open in a new window. PDFprintemail

 

Статут на Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 
Старозагорски минерални бани 


ОРГАНИЗАТОРИ:
Община Стара Загора
Тракийско дружество "Одринска епопея" – Стара Загора
Кметство Старозагорски минерални бани 
Общество за фолклор


МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ:
Старозагорски минерални бани – национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр.Стара Загора в полите на Средна гора.


ЦЕЛИ:
Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.
Популяризиране на природния феномен "Богородична стъпка" и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските минерални бани.


УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
В събора вземат участие:
- групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути
- фолклорни певчески и инструментални групи – до две произведения от 5 до 8 минути
- танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10-15 минути
- индивидуални изпълнители (до двама от колектив) - една бавна и една бърза песен в рамките на 5 минути двете.

Строго ще се съблюдава изпълненията да не надвишават посоченото в регламента времетраене.

Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките за участие.

Изявите ще са на две сцени /І-ва и ІІ-ра сцена/, като организаторите определят кои участници на коя сцена ще се явят.

Организаторите издават програма на събора, в която се включват всички състави и изпълнители, подали предварителна заявка, като определят сцената /І-ва или ІІ-ра/ и часа на явяване. Програмата ще бъде изпратена по поща на всички участници, подали навреме заявки.

При пристигането си в деня на събора – участниците са длъжни да съобщят за присъствието си в Щаба на събора.

30 минути преди обявения в програмата час на явяване на сцената, участниците трябва да се представят на комендантите на съответната сцена. Всички коменданти на сцени и организатори носят отличителни баджове.

При евентуално пропускане на реда на явяване от страна на участниците, същите ще се явят или във време, определено им от комендантите по сцена, или в края на програмата на съответната сцена.


РЕД НА ПРОВЕЖДАНЕ:

Сцените за провеждане на събора се намират в центъра на Старозагорските минерални бани.

Всички изпълнители получават грамоти за участие в събора.

Журито присъжда на най-добре представилите се отличителен знак и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.


За гостите и участниците на събора се организират:

- Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички",
- „Селски двор" – Представяне на български бит и традиционна култура
- Изложба-базар „Улица на занаятите",
- Демонстрация и разучаване на фолклорни танци и др.

Разноските за пътуване, храна и нощувки са за сметка на участниците. Същите могат да ползват наличната хотелска база на Старозагорските минерални бани на преференциални цени. Желателно е заявките за резервация за нощувки да се подадат на тел.04111/2260; 0885/ 901211 и 0889/ 119209 - г-н Станчо Станев, кмет на Старозагорски минерални бани.docЗаявление за участие32.5 KB  


ЗАЯВКИ И ИНФОРМАЦИЯ:

Община Стара Загора
бул."Цар Симеон Велики" № 107
Отдел "Култура и туризъм"
Телефони (042) 614 861; 614 863; 251 009; 251 107; 0887/776 995; 0887/777 389;
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Тракийско дружество "Одринска епопея"
Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" № 30
Телефон (042) 630 093, 0878/615 902; 0878/615 904СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ И МЕСТНОСТТА "БОГОРОДИЧНА СТЪПКА"

Старозагорските минерални бани са разположени на 15 км от град Стара Загора в западната част на живописната средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360м, а ограждащите го хълмове, с височина от 600 до 800м., са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

През ХІІ в. пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІв.пр.н.е. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на 6км югоизточно от него, в местността "Мечи кладенец" се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа, датиращи от края на Vхил.пр.Хр.

През 161-168 г. сл.Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500кв.м. са използвани в продължение на хиляда години /от ІІ до ХІІ век/, след което били изоставени.

През годините на османското владичество върху руините е построена нова баня, която, с известни промени, се използва и до днес и все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските минерални бани /на един километър от центъра в северна посока / се намира и красивият природен феномен наречен "Богородична стъпка". Легендата говори, че това място е използавано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит на "Богинята майка". След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите –всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за "Богородична стъпка" заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща на следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.

Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен "Рождество Богородично".

Районът около "Богородична стъпка" е стара кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.